Μοιραστείτε το
Εκμάθηση Ιστορίας στα Παιδιά
(αναδημοσίευση από τη σελίδα στο facebook: Παιδαγωγοί με ενσυναίσθηση)
Κάθε Κυριακή στις σελίδες Mια δασκάλα και Παιδαγωγοί με ενσυναίσθηση θα ανεβαίνει ποστ ιστορίας (instagram: mia_daskala, big_mama_paidagogoi).
Αν και είμαστε και οι δύο εκπαιδευτικοί έχοντας παιδιά στο δημοτικό παρατηρούμε τις δυσκολίες που έχουν τα παιδιά να μάθουν την ιστορία του σχολείου – και είναι πολύ λογικό.
Είναι γραμμένη τόσο μπερδεμένα και ξεκινά με μυθολογία, κάτι που δεν είναι η αρχή της ιστορίας…
Στη μοντεσσοριανή εκπαίδευση (ξεκινάμε με αυτή γιατί είναι η μόνη που ξεκινά με την αρχή των πάντων) η ιστορία ξεκινά με βιωματικό τρόπο με το πρώτο μεγάλο μάθημα (δες παλαιότερο ποστ στη @mia_daskala) στα 6 έτη. Σύμφωνα με την Maria Montessori ξεκινάμε από το όλον και σιγά σιγά πάμε προς το άτομο/άνθρωπο.
Άραγε πριν τα 6 έτη, τι μπορεί να κατανοήσει το παιδί;
Στο πρώτο μεγάλο μάθημα, ο εκπαιδευτικός ξεκινά με την αρχή του σύμπαντος. Το δεύτερο μεγάλο μάθημα είναι η αρχή της ζωής και σε αυτό το σημείο ξεκινά και η ιστορία. Οπότε για να κατανοήσουν τα παιδιά το δεύτερο μεγάλο μάθημα απλώνεται μπροστά τους η ιστοριογραμμή. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως δεν είναι μόνο ιστορία αλλά και γλώσσα (κάρτες 3 μερών, γραφή και ανάγνωση), μαθηματικά (ύψη και μεγέθη όντων) αλλά και βιολογία. Η ολιστική προσέγγιση της γνώσης είναι αυτό που κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών ενώ μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν ιστορία.
Την πρώτη φορά που είδα από κοντά ιστοριογραμμή ήταν στο Alma Mater σε μια δράση του Time4kids και όταν μίλησα με την Αδαμαντία μου είπε πως την ετοιμάζει, διαβάζοντας άπειρα βιβλία.
Το δεύτερο μεγάλο μάθημα βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την αρχή της ζωής, να παρατηρήσουν τις κάρτες, να τις τοποθετήσουν πάνω στην ιστοριογραμμή (που είναι στην ουσία ένας τεράστιος μουσαμάς) και να ψάξουν σε σχετική βιβλία κι άλλες πληροφορίες και λεπτομέρειες που έχουν ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες.
(για περισσότερα ακολουθήστε το link)