Έναρξη event: 09/02/2024
Λήξη event: 15/02/2024
Ώρα: 18:00 - 22:00 (Εγκαίνια: Παρασκευή 9/2 στις 20:00)

Μοιραστείτε το

Έκθεση: “Smoke and Mirrors”

από τον καλλιτέχνη-χειροτέχνη Νίκο Αρματά

Ο συνδυασμός Τέχνης και Λειτουργικότητας. Η μεταμόρφωση του καθρέφτη, ενός χρηστικού αντικειμένου της καθημερινότητας, σε αντικείμενο με αισθητική, διαφορετική από τα καθιερωμένα δυναμική και ενέργεια καθίσταται  στα μάτια και τη συνείδηση μας ως πραγματικό σύμβολο ομορφιάς και φιλαρέσκειας.

Η διαφορετική αυτή έκθεση φιλοξενείται στο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Alma Mater στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια όπου η καλλιτεχνική ματιά και έκφραση έχουν πάντα ξεχωριστή θέση.

“Smoke and Mirrors” (Στάχτη στα μάτια)

Η έκθεση “Στάχτη στα μάτια” κλείνει αστειευόμενη το μάτι στην αγγλική έκφραση και με τον τρόπο της καλεί τον θεατή να επανεξετάσει την καθημερινή του σχέση με τον καθρέφτη. Εξωτερικά και εσωτερικά.

Εξωτερικά, ο Νίκος Αρματάς προωθεί και φροντίζει την αισθητική πλευρά του αντικειμένου εναρμονίζοντας το με το περιβάλλον για το οποίο προορίζεται πλαισιώνοντας το με υλικά  παρμένα κυρίως από τη Φύση.

Πηγή έμπνευσής του, οι αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν ακόμη η έννοια της βιωσιμότητας -sustainability- όπως και της οικολογίας ήταν σχετικά άγνωστες.

Ο συνδυασμός  χρηστικότητας και  αισθητικής των καθρεφτών που δημιουργεί δηλώνει πως η Τέχνη και η αισθητική βρίσκονται παντού! Φτάνει να τις ανακαλύπτουμε ακόμη και στο φαινομενικά επουσιώδες!

Ωστόσο, τον απασχολεί και σε εσωτερικό, συμβολικό επίπεδο η σχέση με τον καθρέφτη.

Σκοπός του, και η εσωτερική εναρμόνιση του ανθρώπου με τη Φύση όπου κάθε υλικό λειτουργεί ως «μέσο» ιδιοσυγκρασιακού αυτοπροσδιορισμού κ αυτοσεβασμού.

Και το σημαντικότερο είναι ότι μπροστά στον καθρέφτη αντανακλάται η υποκειμενικότητα και η αντικειμενικότητα του ποιοι θέλουμε να είμαστε, του ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε ή αυτού που πραγματικά είμαστε χωρίς αυταπάτες και «στάχτη στα μάτια». Γιατί στον καθρέφτη της ψυχής κ στο ταξίδι της εσωτερικής εξέλιξης είμαστε ενώπιος ενωπίω!

Την έκθεση συνθέτουν 17 καθρέφτες πολλαπλών διαστάσεων εκ των οποίων οι κορνίζες των 7 έχουν κατασκευαστεί από  τσιμέντο, μάρμαρο, πέτρα και οι υπόλοιποι με υλικά όπως ξύλο, δέρμα, βυνίλ, βότσαλα.

Ιδιαίτερα ξαφνιάζει το installation καθρέπτη μέσα σε αναπαλαιωμένο ξύλινο παράθυρο που ανοίγει ορίζοντα ελευθερίας. Είναι η πρώτη έκθεση αυτών των αντικειμένων στο σύνολο τους.

Η έκθεση “Smoke and Mirrors” (Στάχτη στα μάτια), παρουσιάζεται 9 έως 15 Φεβρουαρίου 2024, 18:00 – 22:00 στο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Alma Mater, στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια.

Εγκαίνια: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024, στις 20:00

Σας περιμένουμε …

Από - Νίκο Αρματά

Ο Νίκος Αρματάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Λευκάδα. Διακοσμητής εσωτερικών χώρων που παράλληλα ασχολείται με την αναπαλαίωση και επαναχρησιμοποίηση  αντικειμένων δίνοντας τους νέα πνοή, νέα ζωή, νέα χρηστικότητα!

Το εργαστήριο του βρίσκεται στη Λευκάδα όπου εκεί, μπορεί κανείς να δει  τα έργα του και να παραγγείλει καθρέφτες σύμφωνα με το ύφος του χώρου που επιθυμεί να διακοσμήσει. Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι πρωτογενή τα οποία συλλέγει ο ίδιος με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη.

Έργα του κοσμούν Boutique Hotels, μπαρ της Καλιφόρνιας καθώς και πολυτελείς κατοικίες  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Λευκάδα, δείγματα δουλειάς του βρίσκονται στο Εστιατόριο «Pine Wood» στο Νυδρί καθώς και στο μπαρ του Milos Beach Resort.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ