Έναρξη event: 06/06/2024
Λήξη event: 31/08/2024
Ώρα: 23:59

Μοιραστείτε το

Open Call for artists: “Η σοφία του τραύματος”

Πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην εικαστική έκθεση “Η σοφία του τραύματος” με επιμελήτρια την εικαστικό Πόλυ Γεωργακοπούλου. Η έκθεση θα διεξαχθεί στον χώρο τέχνης και πολιτισμού Alma Mater στο κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο 2024 (διάρκεια 7-10 ημερών) και θα αποτελεί το κύριο γεγονός σε μία σειρά παράλληλων δράσεων στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων του Alma Mater με θέμα PsychoARTx.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει: Στην έκθεση μπορούν να υποβάλλουν έργα τους και να συμμετέχουν καλλιτέχνες επαγγελματίες και μη, φοιτητές και καλλιτέχνες χωρίς ακαδημαϊκά προσόντα, κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή καταγωγής.  

Έργα που γίνονται δεκτά: Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά πρωτότυπα έργα ζωγραφικής σε χαρτί ή καμβά, χαρακτικής ή κολλάζ.

Εννοιολογικό πλαίσιο έργων: “Από το ασυνείδητο στο συνειδητό με γέφυρα την Τέχνη” – Η Τέχνη αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει τα τραύματα. Ατυχήματα, ασθένειες, απώλειες, βία, παραμέληση, παιδική κακοποίηση είναι κάποιες μορφές τραύματος που αφήνουν αποτύπωμα σε φυσικό, ψυχικό επίπεδο ή και στα δύο ταυτόχρονα. Μέσα από την Τέχνη εκφράζονται μύχια συναισθήματα, πληγές ανεπούλωτες της ψυχής που αναζητά αγωνιωδώς να εξωτερικεύσει και να απελευθερώσει  για να καθησυχαστεί και, στην καλύτερη εκδοχή, να λυτρωθεί. Πινέλα, χρώματα, σχήματα είναι τα εργαλεία που καθοδηγούν τη δημιουργικότητα η οποία κρύβει μέσα της πόνο, αγωνία, φόβο, θυμό, θλίψη, ματαίωση… στην αναγνώριση του εσωτερικού «τέρατος», κατά τον Φρόιντ. Με τα ίδια εργαλεία, επιτελείται  η κατανόηση και η επίλυση του τραύματος… Η Τέχνη λειτουργεί ασυνείδητα ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο ανάσυρσης του τραύματος προσφέροντας έκφραση, ελπίδα, δύναμη και θεραπεία μέσω της αναγνώρισης του. Η μαγική της δύναμη μετουσιώνει το τραύμα και το μετατρέπεται σε μέρος της εξελικτικής πορείας του καλλιτέχνη προς τη συνειδητοποίηση και την ψυχική ίαση.

Λίγα λόγια για το PsychoARTx: Το PsychoARTx είναι ο θεσμός που στοχεύει κάθε χρόνο να ορίσει μια κεντρική θεματολογία αξιοποιώντας την καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία ως ερέθισμα για έναν εσωτερικό, ψυχοθεραπευτικό διάλογο. Μέσα από μια σειρά δράσεων, κατά τη διάρκεια ομαδικής έκθεσης, το κοινό έρχεται σε επαφή με διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα της ψυχολογίας, τους εικαστικούς που εκθέτουν και όλοι μαζί αναζητούν αποχρώσεις συναισθημάτων που αναδύονται από το εσωτερικό εγώ του κάθε καλλιτέχνη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια γέφυρα ανάμεσα στην τέχνη και την ψυχολογική επιστήμη που επιδιώκει την αλληλεπίδραση ανιχνεύοντας τις πτυχές της ανθρώπινης ψυχής και του ασυνείδητου.

Πως και Tι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο info@almamater.gr με θέμα HSTT τα ακόλουθα:

(1) Δύο φωτογραφίες σε ξεχωριστό φάκελο (folder) για κάθε έργο. Μέγιστος αριθμός έργων 3. Μορφή αρχείων κατά προτίμηση jpeg και οποιασδήποτε ποιότητας αρκεί να είναι αντιπροσωπευτική των έργων σας. Τα έργα θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα και όχι προσχέδια.

(2) Στο όνομα των αρχείων θα πρέπει να αναγράφονται με την ακόλουθη σειρά τα εξής στοιχεία (διαχωρισμένα με -): Τίτλος έργου, Υλικά και Τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά Ύψος Χ Πλάτος).

(3) Στοιχεία επικοινωνίας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και την 31η Αυγούστου 2024 στις 23:59′.

Η υποβολή των έργων σας είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν επιλεγείτε: Αν τα έργα σας επιλεγούν προς έκθεση, θα σας αποσταλεί email Αποδοχής που θα σας ζητά να επιβεβαιώσετε ότι εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, οπότε η υποβολή της αίτησής σας δεν θα σας φέρει σε θέση που θα πρέπει να πληρώσετε, εάν αλλάξετε γνώμη.

Στο εμαιλ Αποδοχής θα περιλαμβάνεται πρόταση για μία μικρή συνεισφορά για την κάλυψη των εξόδων του project. Τα τέλη είναι ανά καλλιτέχνη και όχι ανά έργο. Θα επιλεγούν 1-3 έργα ανά καλλιτέχνη και τα τέλη θα κυμαίνονται από 50 – 100 ευρώ (ανάλογα με το μέγεθός τους) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Με την αποδοχή της πρότασής μας μπορείτε να φέρετε (κατόπιν συνεννοήσεως για τις ώρες)  ή να στείλετε απευθείας τα έργα σας (με το κατάλληλο πλαίσιο ή κορνίζα) στο χώρο τέχνης Alma Mater μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Σημειώσεις:

  • Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 48 ωρών.
  • Όλοι οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες και τα έργα τους θα εμφανίζονται στις ιστορίες μας στους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ασφάλιση των έργων τέχνης δεν περιλαμβάνεται
  • Δεν λαμβάνουμε προμήθεια από τις πωλήσεις έργων. Οι συνεννοήσεις για την πώληση έργων γίνονται απευθείας με τους καλλιτέχνες.
  • Όλα τα έργα τέχνης επιστρέφονται στους καλλιτέχνες (με δικά τους μέσα ή έξοδα)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ