
Μοιραστείτε το
Σεμινάριο & Workshop “Χαρτί και Τέχνη” με τον Ανδρέα Φατούρο
Ο εγνωσμένου κύρους τεχνολόγος χαρτιού, συντηρητής αρχειακού υλικού και paper artist Ανδρέας Φατούρος, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία “Μελάνι σε Χαρτί”, παρουσιάζει ένα σεμινάριο και workshop σε τρεις συναντήσεις που παρουσιάζει σε βάθος τη σχέση του χαρτιού με τις εικαστικές τέχνες, και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο τέχνης Alma Mater. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά δεκάδες είδη χαρτιών από όλο τον κόσμο, να κατανοήσουν τις διαφορές τους και να πειραματιστούν με την εφαρμογή τους σε διαφορετικές τεχνικές και μέσα. Μέσα από θεωρητικά και πρακτικά μέρη, θα εμβαθύνουν στις ιδιότητες του χαρτιού, τη σύστασή του, την αλληλεπίδρασή του με διαφορετικά υλικά – όπως το μελάνι, τα χρώματα υδατογραφίας, τα ακρυλικά, τα λάδια και τα παστέλ – και θα μάθουν πώς να επιλέγουν το κατάλληλο χαρτί στη ζωγραφική, τη χαρακτική, και σε κάθε μορφή έκφρασης.
Τι κάνει ένα χαρτί να “κρατάει” το χρώμα διαφορετικά; Ποια χαρτιά αναδεικνύουν καλύτερα το φως, την υφή ή το βάθος ενός έργου; Ποια είναι τα μυστικά της σωστής προετοιμασίας, και πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τεχνική γνώση και δημιουργικό πειραματισμό για να φτάσουμε σε νέες εκφραστικές δυνατότητες; Γιατί να επιλέξει κανείς χειροποίητο χαρτί; Σε αυτό το εργαστήριο, θα διερευνήσουμε τον πυρήνα αυτών των ερωτημάτων μέσα από δοκιμές, συγκρίσεις και πρακτική εξάσκηση, δειγματίζοντας μια εντυπωσιακή ποικιλία χαρτιών από όλο τον κόσμο. Θα μάθετε πώς ανταποκρίνεται το χαρτί στο πέρασμα του χρόνου και πώς μπορείτε να περιορίσετε τις επιπτώσεις της φθοράς του. Τέλος, με τη βοήθεια του εισηγητή, θα παρατηρήσετε στην πράξη πώς κάθε τύπος χαρτιού αλληλεπιδρά με το υλικό, την τεχνική και το προσωπικό σας ύφος.
Το workshop απευθύνεται αποκλειστικά σε εικαστικούς καλλιτέχνες κάθε ύφους και επιπέδου και θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα.
Θα πραγματοποιηθεί σε τρεις απογευματινές συναντήσεις τρίωρης διάρκειας, κάθε Τρίτη, στις ημερομηνίες 29 Απριλίου, 6 Μαΐου και 13 Μαΐου.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους πλούσιο υλικό και εργαλεία, με την ευγενική χορηγία των Royal Talens, Van Gogh, Triton & Shell, Awagami Factory, The Japanese Paper Place, Paper Foundation και θα πειραματιστούν ελεύθερα με τις τεχνικές που θα παρουσιαστούν, με τη καθοδήγηση του εισηγητή.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Προσοχή: Απαιτείται κράτηση, οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Για κράτηση θέσης αποστείλετε email στη διεύθυνση inkonpapergr@gmail.com με θέμα “PAPER WORKSHOΡ”, ώστε να σας σταλούν οι σχετικές πληροφορίες.
Προθεσμία κράτησης: έως και την Κυριακή 13 Απριλίου 2025, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ / συμμετέχοντα, για το σύνολο του workshop και των τριών συναντήσεων.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Σχετικά με τον εισηγητή
Ο Ανδρέας Φατούρος είναι paper artist, συντηρητής βιβλιακού και αρχειακού υλικού και συλλέκτης, με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και από το 2013 διατηρεί προσωπικό εργαστήριο, όπου ασχολείται με τη συντήρηση σπάνιων βιβλίων και εγγράφων, την παραγωγή χειροποίητου χαρτιού και τη διδασκαλία της παραδοσιακής βιβλιοδεσίας. Το έργο του εστιάζει στο χαρτί ως υλικό μνήμης και έκφρασης. Δημιουργεί μινιατούρες από χαρτί, κουτιά, μικροσκοπικά βιβλία και αντικείμενα που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση ανάμεσα στην παραδοσιακή χειροτεχνία και το σύγχρονο design, συχνά αξιοποιώντας απρόσμενα υλικά όπως καρφίτσες, σπίρτα, καρπούς και μεταλλικά στοιχεία. Η καλλιτεχνική του γλώσσα συνδυάζει τη χειροτεχνική ακρίβεια της βιβλιοδεσίας με τη γλυπτική δύναμη του χαρτιού, δημιουργώντας έργα με έντονη υλικότητα και λεπτομέρεια. Έχει συνεργαστεί ως συντηρητής με πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Μουσείο Μαστίχας Χίου του ΠΙΟΠ και το Ιστορικό Αρχείο της Νάρνι στην Ιταλία, καθώς και με ιδιώτες συλλέκτες. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών έχει συντηρήσει σημαντικά έργα τέχνης, όπως χαρακτικά του Ρέμπραντ και σχέδια του Γκουερτσίνο. Παράλληλα, είναι συνιδρυτής της πλατφόρμας ψηφιακών ξεναγήσεων Clio Muse Tours, με την οποία έχει συνεργαστεί με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη, συμμετέχοντας και σε ευρωπαϊκά έργα πολιτιστικού περιεχομένου. Το 2025 πρόκειται να εγκαινιάσει στην Αθήνα τον χώρο Triton & Shell – Paper Art Hub, έναν πολυχώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιστορία και την τέχνη του χειροποίητου χαρτιού. Ο χώρος περιλαμβάνει εργαστήριο, εκθεσιακό τμήμα και αρχείο με περισσότερα από 2.000 αντικείμενα και βιβλία, από εργαλεία και δείγματα έως σπάνιες εκδόσεις και τεκμήρια της παγκόσμιας παράδοσης του χαρτιού. Είναι ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών όπως η International Association of Hand Papermakers and Paper Artists (IAPMA) και η International Association of Paper Historians (IPH). Για τον Ανδρέα Φατούρο, το χαρτί δεν είναι απλώς υλικό, αλλά ιδέα: φορέας μνήμης, μέσο έκφρασης και πεδίο πειραματισμού. Μέσα από τη θεωρητική του κατάρτιση, την πρακτική εμπειρία και την αφοσίωσή του στο χαρτί, υπηρετεί με συνέπεια και καινοτομία έναν τομέα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ επιστήμης, τέχνης και πολιτιστικής διαχείρισης.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Arts & Antiques CCR
Metafox
Polis Magazino